BIO - Baseline Informatiebeveiliging Overheid


Voor de overheid geldt de BIO norm

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) verhoogt informatiebeveiliging in alle bestuurslagen van de overheid. Het doel van de BIO is constante voortgang in bedrijfsprocessen te realiseren en het waarborgen van informatie.

De risico management insteek van de BIO komt vanuit de welbekende PDCA-Cyclus (Plan-Do-Check-Act) voor informatiebeveiliging.

Sinds 1 januari 2019 is er één basisniveau voor de baselines van Gemeenten, Waterschappen, Provincies en het Rijk. Met het gebruik van de BIO kan de overheid overzichtelijk en met een duidelijke taal informatiebeveiliging van alle overheidsinstanties helder en veilig borgen. Vanwege de toenemende digitale informatie uitwisseling, is het noodzakelijk hier als overheid zorgvuldig en professioneel mee om te gaan.

De BIO is gebaseerd op de internationale standaard ISO 27001 voor informatiebeveiliging en risicomanagement.

Voor 2019, hadden alle lagen in de overheid een eigen baseline. Hierbij had het Rijk de BIR, gemeenten de BIG, provincies de IBI, en de waterschappen de BIWA.

Omdat de BIO verder gaat op de beheersmaatregelen van de ISO 27001 en ISO 27002 (Annex A) is het eenvoudig deze norm te integreren in al bestaande managementsystemen. Belangrijke verschillen tussen de ISO 27002 en BIO zijn dan ook dat de BIO specifiek controls voorschrijft en verschillende maatregelen verplicht stelt.

Verder biedt de komst van de BIO verschillende voordelen en vergroot het vertrouwen in de organisatie
Bovendien een overzichtelijk basisniveau creëert betere afstemming met partners, heldere communicatie en vermindering van
administratieve taken omdat er aan één beveiligingsnorm word voldaan. Evenwel als aansluiting bij een internationale regelgeving, standaarden en het verminderen van onderhoudskosten.

Kortom: de BIO zorgt ervoor dat alle overheden vanuit één gemeenschappelijk kader werken, vanzelfsprekend moet dus iedere overheidsinstantie de BIO implementeren.

Echter, moet deze implementatie voor december 2022 volledig zijn uitgevoerd.


 

Het CyberManager managementsysteem is een volledig zelfstandig en snel te implementeren managementsysteem dat volledig aansluit op de BIO (ISMS) gecombineerd met een privacy information management.

Het managementsysteem wordt geleverd met afgestemde content en maatregeltemplates voor de overheid.

Tevens zijn er diverse andere relevante normen beschikbaar:

  • MedMij
  • WPG
  • SUWI
  • COBIT
  • CSA Star
  • ISO27017, ISO27018 (Cloud security)
  • ISAE-3402
  • SOC2

Met geïntegreerde E-learnings voor risico bewustwording, op audit afgestemde rapportages en het specifieke ISMS-dashboard realiseren organisaties eenvoudig aantoonbare beheersing van het managementsysteem en certificeringen.

Beheer risico's op één plekOverzichtelijke risiconiveau weergavesMet één klik inzicht in uw beheersing


In gesprek met een van onze specialisten

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag dan een persoonlijke (online) demo aan!

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op om de demo in te plannen.

Ga in gesprek met specialisten die veel kennis hebben over de toepassingen en mogelijkheden

Probeer de CyberManager zelf en ervaar meer inzicht en controle door eenvoud!

Laat uw contact gegevens achter en het IRM360 team neemt contact met u op.

 

BOEK EEN ONLINE PERSOONLIJKE DEMO