BIO - Baseline Informatiebeveiliging Overheid


De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het standaard normenkader voor informatiebeveiliging binnen alle lagen van de overheid in Nederland, waaronder de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen. Waar voorheen iedere overheidslaag zijn eigen baseline had, is er nu één gezamenlijke BIO voor de gehele overheid. Dit uniforme kader is ontwikkeld door gezamenlijke inspanningen van verschillende overheidslagen.

Het gebruik van één normenkader voor de gehele overheid biedt meerdere voordelen:

  • Versterkte informatieveiligheid: Betere afstemming binnen ketens van overheden en andere partijen.
  • Administratieve lastenverlichting: Uniforme beveiligingsnormen verminderen administratieve lasten voor zowel overheid als bedrijven.
  • Internationale aansluiting: De BIO sluit aan bij internationale regelgeving en standaarden.
  • Verminderde onderhoudskosten: Eén gezamenlijk normenkader vermindert de kosten voor onderhoud.

Onderhoud van de BIO

Het onderhoud van de BIO wordt verzorgd door de interbestuurlijke werkgroep-BIO onder voorzitterschap van het ministerie van BZK. Deze werkgroep omvat vertegenwoordigers van vier overheidskoepels: CIO Rijk, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en Unie van Waterschappen. Daarnaast nemen diverse uitvoeringsorganisaties, het Forum Standaardisatie, het Nationaal Cybersecurity Centrum en het Centrum voor Informatiebeveiliging & Privacybescherming deel aan de werkgroep. Besluitvorming over de BIO vindt plaats in het kern-IBO.

Nieuwe versies en actualisaties

Sinds 17 juni 2020 is versie 1.04 zonder verwijzingen (BIO 1.04zv) van kracht. Momenteel wordt er gewerkt aan de BIO2.0, die eind 2024 van kracht zal worden. Op 1 juni 2023 is de handreiking BIO2.0-opmaat gepubliceerd, waarin de indeling van de controls en doelstellingen in lijn is gebracht met de 2022-versie van ISO-27002. Er zijn ook enkele overheidsmaatregelen geactualiseerd vanwege nieuwe dreigingen zoals ransomware.

Evaluatie en toekomst van de BIO

In 2022 is de BIO geëvalueerd. Het evaluatierapport biedt richting voor het herschrijven van de BIO. In verband met de Europese Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2) is besloten de oplevering van BIO2.0 te koppelen aan de wetgeving die uit NIB2 volgt. Uiterlijk 17 oktober 2024 zal BIO2.0 van kracht zijn.

Onderzoek naar informatieveiligheid

Het ministerie van BZK heeft een onderzoek laten uitvoeren naar hoe grote commerciële organisaties sturing geven aan informatieveiligheid. De lessen uit dit onderzoek zijn gebruikt bij de evaluatie van de BIO en bij het verbeteren van het informatiebeveiligingsstelsel binnen de overheid.

Met de invoering van de BIO zet de Nederlandse overheid een belangrijke stap naar uniforme en verbeterde informatiebeveiliging, wat essentieel is in onze steeds digitaler wordende wereld.

Het CyberManager managementsysteem is een volledig zelfstandig en snel te implementeren managementsysteem dat volledig aansluit op de BIO (ISMS) gecombineerd met een privacy information management.

Het managementsysteem wordt geleverd met afgestemde content en maatregeltemplates voor de overheid.

Tevens zijn er diverse andere relevante normen beschikbaar:

  • MedMij
  • WPG
  • SUWI
  • COBIT
  • CSA Star
  • ISO27017, ISO27018 (Cloud security)
  • ISAE-3402
  • SOC2

Met geïntegreerde E-learnings voor risico bewustwording, op audit afgestemde rapportages en het specifieke ISMS-dashboard realiseren organisaties eenvoudig aantoonbare beheersing van het managementsysteem en certificeringen.

Beheer risico's op één plek


Overzichtelijke risiconiveau weergaves


Met één klik inzicht in uw beheersing

Heeft u al de  CyberManager?

Heeft u al de CyberManager in gebruik, dan kunt u het BIO-dashboard eenvoudig toevoegen aan uw bestaande normenset en koppelen aan uw bestaande maatregelen. Het BIO dashboard wordt dan direct actief.

Schermafbeelding-CyberManager-NIS2-IRM360.png